Google Maps

maps.google.com

Google Maps nudi mape različitih delova sveta koje je moguće pretraživati i zumirati. Možete pronaći različite lokacije i dodati mape na vaš sajt.

WordPress

 wordpress.com

WordPress je platforma za blogovanje, besplatna i jednostavna za korišćenje koja uz zanimljive teme i izbornike nudi različite mogućnosti da predstavite svoje sadržaje na internetu.

Wikis for Everyone - Wikispaces

www.wikispaces.com

Wikis su jednostavne internet stranice koje grupe, prijatelji i saradnici mogu zajednički da uređuju. Započeti viki na Wikispaces je brzo, besplatno i jednostavno.

Glogster

 www.glogster.com

Glogster je interaktivni poster koji vam nudi mogućnost da na zanimljivoj pozadini postavljate tekst, video zapise, linkove, fotografije, muziku, a sve to u funkciji teme koju odaberete. Možete ga deliti i uređivati zajedno sa svojim prijateljima ili sami.

Skype Education

 education.skype.com

Skype u učionici je mesto za nastavnike na kome se mogu povezati sa kolegama, naći partnere za različite projekte i podeliti svoju inspiraciju.

Diigo

 www.diigo.com

Alat pomoću kojeg možete da označite i  izdvojite delove internet stranica, napravite lepljivu poruku ili snimite ekran, bukmarkujete stranicu, odložite sadržaj za kasnije čitanje i još mnogo toga.

Animoto

 animoto.com 

Animoto pretvara vaše fotografije i video zapise u profesionalni video slajdšou za nekoliko minuta. Brzo, besplatno i neverovatno jednostavno, uz jako lepe teme i vašu muziku!

Pageflip -flap

 www.pageflip-flap.com 

Transformišite vaš  doc, pdf, word, video fajl u interaktivnu knjižicu čije se strane mogu okretati. Vrlo je jednostavno: locirajte svoj fajl i primićete email sa adresom vaše kreacije. Možete je zatim podeliti sa  prijateljima, dodati na blog ili sajt, jednostavno, brzo i besplatno.

Prezi - The Zooming Presentation Editor

 prezi.com

Prezi je program za kreiranje dinamičkih multimedijalnih prezentacija i funkcioniše na principu whiteboarda na kojoj je moguće povezivati ideje i zumirati jedan ili više detalja prezentacije.

                                                  

Tagxedo

 www.tagxedo.com -       

Tagxedo vam omogućava da od ključnih reči sa vašeg bloga , tviter naloga, omiljene internet stranice napravite oblačiće najrazličitijih oblika, boja, fontova, orijentacije... Vrlo je jednostavn i lak za upotrebu.

Edmodo

www.edmodo.com -     

Izgleda kao fejsbuk, ali iz potpuno nove, edukativne perspektive. Socijalna mreža sa zadacima, upitnicima, ocenama, kvizovima. Jako dobar alat za jednog nastavnika.

Convert Video

www.convertvideotoaudio.com

Vrlo koristan program za konvertovanje video zapisa u audio formate. Preuzmite video fajlove sa npr. Youtube, Vimeo, Dailymotion i konvertujte ih u različite audio formate poput MP3, flac, avi..

GoAnimate

 goanimate.com -            

Ovo je jako interesantan alat za sve koji žele da naprave animirani film u kojem unosite tekst koji vaši junaci izgovaraju. Program nudi puno likova i različitih setova i situacija, kao i mogućnost da film snimite na računar ili dodate na blog.

Twitter

 twitter.com -

Tviter (eng. Twitter) je besplatna društvena mreža i mikro-blog alat koji omogućava svojim korisnicima da čitaju tuđe i šalju svoje mikro-tekstualne unose, takozvane tvitove.Tvitovi su tekstualni unosi ne duži od 140 karaktera. Unosi se objavljuju na korisnikovom profilu i isporučuju drugim korisnicima koji su se prijavili da ih dobijaju. Oni koji šalju tvitove mogu da ograniče isporuku samo na one iz svog kruga prijatelja, dok je usluga u startu podešena tako da šalje unose svima koji se na njih prijave. Korisnici mogu slati tvitove preko Tviterovog sajta, SMSa, RSSa (samo primanje tvitova), ili pomoću brojnih drugih aplikacija koje slobodno razvijaju korisnici-programeri, kao što su Tweetie, Twitterrific, Twitterfon, TweetDeck i Feedalizr.

Usluga je besplatna preko interneta, ali slanje i primanje unosa preko SMSa može biti naplaćeno od strane telefonskog provajdera.

Tvitovi mogu da sadrže oznake (eng. tags) sastavljene od pojma sa prefiksom # (eng. hashtag), poput #serbia. Na ovaj način se omogućava pronalaženje tvitova na određenu temu jednostavnim traženjem upotrebljene oznake.

Znak @ ispred korisničkog imena, poput @korisničko_ime, koristi se za upućivanje replike određenom korisniku, ili više njih. Tvitove koji počinju sa @korisničko_ime mogu videti svi ostali korisnici, ali se takve poruke smatraju direktnom replikom korisniku čiji je nadimak prvi u nizu.

Za upućivanje direktne (privatne) poruke nekom korisniku koristi se malo latinično slovo d ispred korisničkog imena osobe kojoj se poruka šalje (npr: d korisničko_ime poruka). Ovako poslate tvitove može videti samo osoba kojoj je poruka poslata.

Web alati u nastavi

Web 2.0 alati, zahvaljujući svojoj praktičnosti, pomažu nastavnicima u organizovanju i upravljanju informacijama sa interneta, pomažu  da različiti materijali budu lako dostupni, kako za korišćenje, tako i za preuzimanje i utiču na povećanje motivacije i angažovanja učenika čineći nastavni proces lakšim, jednostavnijim i zanimljivijim.

TimeRime

 www.timerime.com -

TimeRime je jako zanimljiva alatka koja vam omogućava da napravite vremeplov od fotografija, video i drugih zapisa kao i da ga ugradite na svoj sajt, viki ili blog. Možete posmatrati više tuđih vremeplova istovremeno, porediti događaje, komentarisati, dodavati nove informacije, fotografije ili video zapise sa Youtube.

BigMarker

 www.bigmarker.com

Zanimljiva platforma koja vam nudi raznovrsne mogućnosti ako želite da održite virtuelne okrugle stolove, sastanke, vebinare, veb konferencije... Naravno besplatno :)

Livemocha - naučite jezik po želji!

 www.livemocha.com -

Livemocha je najpopularniji sajt za učenje stranih jezika. Pomoću njega imate mogućnost da krenete sa učenjem ili poboljšate svoje znanje iz velikog broja jezika, a naravno i da ga primenite u svom nastavničkom radu. Ono što je velika prednost ovog programa jeste mogućnost prevođenja na odabrani, maternji jezik, tako da imate automatsku povratnu informaciju na svom maternjem jeziku. Ko voli da svoje znanje razmenjuje sa drugima može to da uradi povezujući se sa ostalim polaznicima odabranih kurseva.

Parade - Направите бесплатан "скрол" албум

Ова апликација вам пружа могућност да на једноставан начин направите албум са фотографијама. Фотографије су распоређене на истој страници и лако се прегледају, а представљене су на јако стилизован и интересантан начин. Предност ове апликације огледа се и у једноставном дељењу албума на многим друштвеним мрежама